Waar komt inspiratie vandaan?
vierde deel

door Lia Koster

Kent u dat ook? Je kijkt naar iets, maar weet niet wat je ziet. Vaak geeft dat niets. Is dat onderwerp echter aanleiding voor het maken van kunst, dan wil ik wel begrijpen wat ik zie. Om steeds weer te ontdekken dat ik weinig weet. De vondst van een plantenonderdeel in Brazilië (eerste blog) leidde tot het verdiepen van kennis over planten. Dat ging zelfs zover, dat ik een workshop ben gaan doen bij Rob van Es. Hij leert je kijken door een microscoop naar een heel dun kleurloos plakje van een onderdeel van een plant. Om vervolgens de plantencellen die je dan ziet, in te kleuren. Het klinkt misschien gek, maar het is spannend wat er dan onderin je microscoop gebeurt. Een verborgen schilderij komt tevoorschijn.

De wereld van cellen. Een fantastisch landschap vol verschijnselen die je met het blote oog niet kunt zien. Ik kleurde het vruchtbeginsel van een tulp en de zaadknop van een magnolia. Door de microscoop heen heb ik foto’s gemaakt. Valt nog niet mee, maar er is genoeg te zien. Foto wordt groter door er op te klikken.

Er borrelen weer ideeën voor nieuwe sculpturen. En niet voor het eerst is dat thema cellen. Verschillende schetsen liggen klaar voor een serie werken.

Nu nog even terug naar de bloem. Het vruchtbeginsel van een bloem zit in de stamper. Een schematische voorstelling ziet er zo uit:

Dit vruchtbeginsel verandert na bevruchting in, inderdaad, een vrucht, een zaaddoos. Daaruit valt op den duur een zaadje dat uitgroeit tot een nieuwe plant. Mijn oog valt op de lege zaaddoos en daarmee begint mijn verkenning van de levenscyclus van een plant. Cirkeltje rond.

Oké, dit blog (4 delen) is een beetje een biologieles geworden. Maar dat werkt voor mij. Vele zijpaden verkennen voor zij bij haar einddoel komt, zeiden ze al op de kunstacademie. Ik heb de laatste periode twee mappen vol met geselecteerde informatie over delen van het plantenleven verzameld. Een schrift vol ideeën, schetsen en enthousiasme voor komende sculpturen is ontstaan. Er zijn een paar zijpaden die ik eens verder zou kunnen gaan bewandelen. Nieuwe doelen bereiken. Aan inspiratie geen gebrek.

Eén van die doelen was het onlangs opgeleverde kunstwerk voor een plantveredelingsbedrijf. Het beeld moest te maken hebben met hun werkzaamheden. Ik koos als thema het geheime leven in het binnenste van een plant. Het kunstwerk dat is ontstaan heet Prelude.

Een buitenbeeld van dit formaat maak ik niet in een paar weken. Meer dan een jaar ben ik er mee bezig geweest. Hierover in het volgende blog: Hoe een groot beeld gestalte krijgt.

eerste versie
laatst gewijzigd op