Lia Koster

In werd ik in Delft geboren en ik groeide op in Leerdam en Acquoy. Van - volgde ik de Academie voor Beeldende Kunsten Utrecht. Daar heb ik mij gespecialiseerd in ruim­te­lijke tech­nieken en om­gevings­vorm­ge­ving.

Na voltooiing van de studie ontwierp ik theaterdecors en concentreerde me op vrij werk en toegepaste kunst zoals inbraakwerende schermen, muurreliëfs en interieurobjecten. Voor het creëren van diverse ruimtelijke constructies gebruikte ik uiteenlopende materialen, maar toch voornamelijk staal en polyester met glasvezel.

Na een aantal jaren werd duidelijk dat het materiaal polyester mij beperkte in creativiteit. Op zoek naar ander materiaal kwam ik ‘terug’ bij glas, het materiaal uit mijn jeugd waarmee ik destijds weinig affiniteit had. Juist glas bleek het materiaal bij uitstek dat me de mogelijkheden bood om de ideeën voor beelden en objecten te kunnen realiseren. Er volgde een jarenlange periode waarin met glasblazers werd samengewerkt om de vaak complexe ontwerpen uit te voeren. Andere technieken met glas, zoals glas in lood, zandstralen, lijmen en fusen, verkende ik ook.

De opgedane kennis paste ik toe in opdrachten voor particulieren en bedrijven. Eén van de meest bijzondere opdrachten betrof een groot glazen plafond in een cruiseschip van de Holland America Line.

Door de mogelijkheden van nieuwe technieken en ervaringen die ik opdoe bij het opdrachtenwerk maakt het vrije werk intussen ook een ontwikkeling door. Beelden van staal en glas, soms met licht, geven vorm aan mijn huidige ideeën.

Mijn atelier is in een voormalig schoolgebouw in Utrecht.