Waar komt inspiratie vandaan?
derde deel

door Lia Koster

Een bloem van dichtbij bekijken, liefst met een inzoomende lens, is een leuke bezigheid. Vorige zomer deed ik dat met de bedoeling een insect te fotograferen. Nu zie ik op vele foto’s ook de meeldraden en de stampers. Een bij of een hommel die zich wentelt in het stuifmeel. Klein leven, soms maar 3 mm groot, komt echt tot leven nu ik het kan zien. Een nieuwe micro wereld, prachtig! Alsof je op een andere planeet reist.

Paul Koopman schrijft hier ook over in Op safari in je achtertuin. Fijn dat interesse voor insecten groeit. Het gaat slecht met deze kleine wezens. En hoe slechter met hen, hoe slechter op den duur met ons. We zijn echt bezig leven op deze aardbol kapot te maken. Een belangrijke reden om mijn nieuwsgierigheid naar en verwondering over allerlei leven als onderwerp te maken in de beeldende kunst. Graag laat ik een aantal foto’s zien (als je erop klikt worden ze groter) gemaakt in mijn achtertuin.

Veel bloemen hebben deze insecten nodig voor het verspreiden en vervoeren van stuifmeel. Stuifmeel van de ene bloem komt terecht op de stamper van een andere bloem, een andere plant. Bevruchting op deze manier leidt tot vermenging van verschillende genen, verschillende eigenschappen. Het is een geslachtelijke voortplanting, net als bij de mens.

De intieme delen van een bloem zien er in een schematische voorstelling zo uit

De meeldraad met de helmknop is het mannelijke deel en de stamper met de stempel is het vrouwelijke orgaan. Over de meeldraad wil ik meer weten en ik zoek weer informatie op in mijn oude biologie boeken en op internet. Hier volgt een schetsje met een schematische voorstelling.

Helemaal in de ban van de vele verschillende verschijningsvormen van meeldraden, fotografeer ik er op los. Ligt het nou aan het voorjaar dat ik sommige vormen als zinnelijk of wulps ervaar?

In mijn hoofd ontstaan beelden en wandobjecten. Ik pak een nieuw tekenblok en krabbel allerlei ideetjes. Zoals altijd gaat het in mijn hoofd sneller dan ik kan tekenen. Maar dat is niet erg. Uit dergelijke krabbels en schetsen maak ik straks keuzes en daar ontstaan tastbare objecten uit. Op dit moment weet ik echter nog niet hoe en of ik ze ga maken.

eerste versie
laatst gewijzigd op