Waar komt inspiratie vandaan?
eerste deel

door Lia Koster

In de afgelopen 34 jaar heb ik heel veel beelden en glasobjecten gemaakt. En er gaan er zeker nog meer komen. Soms vraagt iemand me waar ik de inspiratie vandaan haal. Moet ik daar erg mijn best voor doen, of heb ik een methode? Wel, soms start een inspiratiebron met een gevonden voorwerp. Dat voorwerp blijkt het begin van een speurtocht te zijn. Gaat u met mij mee op speurtocht?

Op een dag was ik in Mato Grosso do Sul, het zuidwesten van Brazilie. Ik was op bezoek bij vrienden die op een grote boerderij werken in de Pantanal. Dat is een bijzonder gebied, de grootste wetlands met de hoogste biodiversiteit ter wereld. Het heeft een ander klimaat dan Nederland en er leven veel andere planten en dieren. Er valt veel te zien, teveel en dus maak ik min of meer lukraak foto’ s van iets waar mijn oog toevallig wat langer op blijft rusten.

Opvallen

Maar waarom valt iets op? Zoals deze lege schil, waarschijnlijk een zaaddoos. Misschien omdat er een ritme, een ordening te zien is, waardoor ik de vondst interessant vind. Wanneer ik thuis de foto weer zie, weet ik dat er zaden in hebben gezeten. Maar van welke plant? Ik begin te zoeken op internet en voor ik het weet ben ik uren, zelfs dagen verder met het uitzoeken en opslaan van informatie. Ik maak een verslag en schetsjes van mijn vondsten en gedachten. Een vreemde drang om een onbekende wereld te ontsluieren heeft mij in beslag genomen.

Goed, ik weet nu dat het peulen zijn van een Mimosa. En ik heb deze ook gezien, zonder het te weten, met gele bloemen, op het terrein van de boerderij. Door allerlei gegevens over de Mimosa te verzamelen, leer ik deze plant een beetje kennen. Er vertrouwd mee te worden. Ik stel me al voor hoe ik de nog rijpende peulen in glas zou maken. En dan bedenk ik dat ik natuurlijk al eerder glasobjecten heb gemaakt, geïnspireerd op zaad en vrucht vormen. Ik heb een doos vol met dergelijke opgeraapte vormen. Ik weet het, ik ben de enige niet. Gelukkig zijn er veel mensen die schoonheid herkennen tijdens een wandeling.

Het gaat erom wat je er uiteindelijk mee doet. Welk onderwerp of thema een kunstenaar ook kiest, het resultaat moet afkomstig zijn uit de eigen gedachtenkronkels. Een eigen stijl, een eigen signatuur maakt dat het duidelijk een werk is, dat van mij afkomstig is. Ik laat nu wat voorbeelden zien van oudere werken op het thema zaden en vruchten.

Het zijn een schilderij in fused glas en objecten in geblazen glas. Daar heb ik er aardig wat van gemaakt. Zie Vruchten en zaden.

Ook voor buiten heb ik met staal en glas een beeld gemaakt geïnspireerd op zaaddozen. De titel is: Elke lente wekt een oud verlangen.

Terwijl ik dit aan het schrijven ben, komt er een mogelijke opdracht langs. Ik ben daarvoor aan het schetsen geslagen en heb een paar verschillende ontwerpen ingediend. Het is nog niet zeker dat ik de opdracht heb, maar in eerste instantie heeft de opdrachtgever een ontwerp uitgekozen, waarin zich, jawel, peulen (in nog gesloten, groen stadium) bevinden. Een mooi voorbeeld van hoe inspiratie zich kan manifesteren. Hierover later meer. Een beetje geduld graag, dit verhaal ontwikkelt zich, wordt vervolgd.

eerste versie
laatst gewijzigd op