Waar komt inspiratie vandaan?
tweede deel

door Lia Koster

Door de foto van de mimosa peul ben ik weer enthousiast geworden over zaden en vruchten. Het zijn vaak sensuele vormen. En ook zo wonderlijk dat uit een klein beukennootje een enorme boom kan groeien. Ik zoek foto’s op van allerlei gevonden zaden en maak schetsen van een paar vormen. Eén van die vormen ga ik in massief glas gieten. Kijk, er is al een mal van gemaakt. Nu nog glas erin smelten. Dat ga ik over een poosje doen bij Splinter en de Vosch. In deze glasstudio heb ik een poosje geleden een korte workshop gevolgd in het maken van 3-d glas via verschillende malvormen. Maar daar vertel ik een ander keertje over. Wanneer je op een foto klikt, komt een grotere tevoorschijn.

Terug naar de mimosa peul

In die peul zit het zaad waar de boom uit voort komt. Hoe ziet dat er dan uit, binnen in het zaadje en hoe groeit dat? Ik zoek weer op internet en print wetenswaardigheden uit. Eigenlijk is het net als bij een ei, er zit een embryo in en voeding (endosperm). Het embryo groeit uit de schil en de eerste twee blaadjes komen boven de grond. Twee blaadjes, want de mimosa hoort bij de vlinderbloemenfamilie. Het zijn bedektzadige zaadplanten en tweezaadlobbig. Veel andere planten beginnen met één blaadje. Ik lees tot ik denk dat ik het snap en teken dan schematisch hoe de ontkieming verloopt. Het lijkt heel gewoon, die eerste twee blaadjes. In het voorjaar zie je er ontelbare van rondom bomen in het bos. Maar toch, die twee blaadjes kunnen grote bomen worden. Het heeft iets magisch, dit prille begin. Dit thema, de eerste blaadjes boven de grond, heb ik eerder eens genomen voor een opdracht: Kleurrijke bladen.

Al zoekende naar afbeeldingen van de Mimosa kwam ik een tekening tegen van de Franse botanist Pierre Mouillefert. Het geeft een beetje een idee van de onderdelen van de plant. Op zich niet per se een heel bijzondere tekening, maar de sfeer spreekt mij erg aan.

De Vereniging Botanisch kunstenaars Nederland (VBKN) schrijft het volgende.

Een botanische tekening of schildering van een plant toont een gedetailleerde en wetenschappelijk verantwoorde weergave van een plant of delen van een plant, met aandacht voor de specifieke kenmerken die de plant van andere onderscheidt. De afbeelding kan een prototype of een portret van een individuele plant zijn.

De hedendaagse botanisch kunstenaar bouwt voort op een eeuwenoude traditie waarbij onderzoek, correcte weergave van het onderwerp en creativiteit in compositie en beeldtaal worden gecombineerd.

Ik heb wel eens een workshop gedaan bij een botanisch kunstenares. Nou, toen wist ik weer dat tekenen naar de natuur niet mijn grootste talent is. Moeilijk! Vergt heel veel oefening om tot een goed resultaat te komen. Hedendaagse tekenaars op het vlak van botanie kun je onder andere tegenkomen in de groep Illustrious Botanical Illustrations. Prachtige prenten zitten er tussen.

De bloem

Het is lastig om me goed voor te stellen hoe de bloem er nou eigenlijk uit ziet. Een pluizig bolletje. Foto’s op internet geven een beter beeld. En dan bedenk ik dat ik dergelijke bolletjes in de kleur roze heb gefotografeerd in Brazilië. De roze soort kennen wij als kruidje-roer-me-niet. Wanneer je de groene blaadjes aanraakt, vouwen ze dicht. Ook ‘s nachts doen ze dat.

Ja, nu kan ik beter zien dat het uit talloze meeldraden en stampers lijkt te bestaan. Uit de meeldraden komen pollen, stuifmeel waar veel mensen allergisch voor zijn. Het stuifmeel is onderdeel van de voortplanting van de plant. Hoe zat dat ook al weer, met de bloemen en de bijtjes…..?

Volgende keer gaan we de intieme delen van de plant eens beter bekijken

eerste versie
laatst gewijzigd op